Prevenció i seguretat incendis

Solucions concretes a problemes concrets

conjugant coneixement tècnic, experiència i vocació de servei

Prevenció i seguretat en matèria d'incendis

Plans d'autoprotecció

Seguretat industrial

Seguretat i salut a les obres

 

 

Seguretat

Prevenció i seguretat en matèria d'incendis

La prevenció d'incendis té com a missió protegir a les persones i els béns, aplicant un conjunt de mesures per a evitar, contrarestar o disminuir el risc d’incendi a establiments, activitats, infraestructures i edificis.

 

El seu objectiu és reduir el risc a límits acceptables de forma que les persones (usuaris, treballadors, veïns, i personal implicat), el medi ambient (flora i fauna) i els béns (mobles o immobles) de la propietat o veïns, pateixin els mínims danys possibles.

 

Els resultats òptims en la prevenció d'incendis s'aconsegueixen integrant de forma global seguretat i minimització del risc a totes les fases del seu negoci: projecte (concepció), execució (materialització) i explotació (funcionament).

 

En la fase de projecte cal contrastar el risc de la seva activitat i instal·lacions amb les disposicions constructives de l'edifici que el conté, analitzant i actuant en el que s'anomena "resposta passiva de la construcció", considerant conceptes com la situació relativa respecte veïns o respecte a les activitats contigües, la idoneïtat dels elements de construcció pel que fa a la seva resistència al foc, la ventilació, les limitacions al desenvolupament de l'incendi (sectors d'incendi...), les sortides adequades per a tots els ocupants (evacuació), els accessos suficients per als serveis d'auxili (bombers), etc...

 

En l'execució s'ha de dotar a l'activitat d’unes instal·lacions adequades de resposta activa en cas d’incendi, amb mitjans de detecció i lluita contra el foc: detectors, extintors, boques d’incendis, ruixadors, elements de desenfutmatge, etc...

 

Finalment, caldrà preveure el manteniment i les obligacions normatives necessaries a realitzar durant la fase d'explotació.

 

Les condicions de seguretat en cas d’incendi establertes a la normativa tècnica vigent, s'apliquen amb solucions a mida, particularitzades per a cada cas.

 

 

Normativa tècnica

 

La normativa tècnica que determina les condicions de seguretat en cas d'incendi en tots els edificis i establiments que es construeixin de nou, o aquells que facin reformes significatives, ampliacions o canvis d'ús, és la que s'especifica tot seguit:

 

  • Els establiments industrials han de complir els requeriments de seguretat que fixen els reglaments sectorials o específics (emmagatzematge de productes químics, de gasos liquats del petroli en dipòsits fixes, instal·lacions petrolíferes, frigorífiques, d’aparells a pressió, elèctriques, etc...) i complementàriament, el Reglament de seguretat contra incendis en els establiments industrials (RSCIEI) (Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, i posteriors correccions)

 

  • Per a les activitats d'ús no industrial, que comprenen els usos residencial, administratiu, comercial, residencial públic, docent, hospitalari, pública concurrència i aparcament, cal aplicar el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE) (Reial decret 314/2006, de 17 de març i posteriors modificacions i correccions), i concretament el Document Bàsic Seguretat en cas d'Incendi (DB-SI) i el Document Bàsic Seguretat d'Utilització i Accessibilitat (DB-SUA)

 

 

Tramitació administrativa

 

La Llei 3/2010, de 18 de febrer, de prevenció i seguretat en matèria d’incendis en establiments, activitats, infraestructures i edificis, estableix la intervenció administrativa, és a dir, el sistema de verificació de les condicions de seguretat en cas d’incendi dels establiments, activitats, infraestructures i edificis.

 

  • Activitats dels annexos I i II de la Llei d’incendis: estan sotmeses a intervenció administrativa per part de la Generalitat. A mode d’exemple es poden anomenar els següents establiments:

 

  • Docents amb alçada d’evacuació >15 m. o superfície >2.000 m² i escoles bressol de superfície >300 m²
  • Sanitaris de caràcter ambulatori amb alçada d’evacuació >15 m. o superfície >750 m²
  • Hospitals
  • Residencial públic amb un nombre de places superior a 20
  • Comercial de superfície >750 m² situats sota edificis de qualsevol ús, altres >2.000 m²
  • Espectacles públics
  • Activitats recreatives o de pública concurrència de superfície >500 m² o aforament >500 persones
  • Aparcaments de vehicles sota un edifici de superfície >750 m²
  • Industrials

 

  • Activitats no incloses en els annexos I i II de la Llei d’incendis: estan sotmeses a intervenció administrativa dels ajuntaments d’acord amb el que es determini en les ordenances municipals.

 

Les administracions municipals han de verificar a les llicències d’obres o d’activitats, que els projectes tècnics aportats pels sol·licitants, que han d’ésser signats per un tècnic competent, s’ajusten a la normativa vigent de prevenció i seguretat en matèria d’incendis.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved